29 Nisan 2014 Salı

ŞİMDİYE KADAR OKUDUĞUM EN ABSÜRD KİTAPTI ...."DORA-FREUD'A KAFA TUTAN KIZ"

Yazar Lıdıa YUKNAVITCH. Kitabın kapağına baktığınızda aklınızdan bir kıyım hikayesi olduğu geçiyor.Hele bir de işin içine Freud girince kesin erkeklere yön elik bir tepki kitabı diye düşünüyorsunuz.En azından ben öyle algıladım. Okudukça konunun gerçekten üzerinde durulması gereken ciddi bir konu olduğunu düşündüm. Ama,amalarım çoktu. Bu kadar argo ve küfür içermek zorunda mıydı? Amaç konunun önemini kavratmak mı yoksa sadece okunmasını sağlamak mıydı? Argo içerik yüzünden üzerinde durmaya değmez kitaplar listesine girmez miydi? Her neyse...Biraz duvarları kırdığı biraz da bana ters olduğu için kitabı bitirdiğime hala şaşırıyorum. Öte yandan ,tıp eğitimim sırasında aldığım bir aylık psikiyatri dersinden daha kalıcı bilgiler edindiğimi de inkar etmeyeceğim!...
 Konuya gelirsek;
İda ,kendine verdiği isimle Dora,14 yaşında Bay K.tarafından tacize uğrayan ve bu nedenle psikolojik sorunları olduğu anlaşılarak tedavi için Dr.Sig'e giden ana kahramanımız.Zaten hikayesini de kendin ağzından dinliyoruz. Babası kızına karşı duyarsız ve Bay K.'nın eşiyle yasak ilişki yaşıyor. Dora ,bu ilişkiyi her yönüyle görüyor. Annesi ise ilaç ve alkol bağımlısı olduğundan çoğunlukla Dora'nın varlığının farkında bile değil.
 Dora'nın en yakın arkadaşları; anoreksik bir kız,gay bir erkek,cinsiyet değiştirme operasyonu olmaya hazırlanan bir erkek ve lezbiyen kız arkadaşı. Bundan sonrasını da okuyarak görün.
Kitabı okuyunca bir bireyin doğumdan itibaren hayatının  her döneminde ailesinin sevgisine ve yardımına ne kadar çok ihtiyaç duyduğunu, ergenlikteki arkadaşlıkların seçimlerde ne kadar etkili olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Okumayı bitirdiğimde aklıma gelen ilk soru;
tedaviye ihtiyacı olan Dora mı ebebeyinleri mi ? Neden kurban hep çocuklar oluyor?
Son olarak kitaptan bir alıntıyla bitirmek istiyorum.
"Biliyor musun? On yedi yaş durulacak yer değil. Çekip gitmek,o benliği üzerinden silkip atmak istersin. İşlerin gidişatını alıp taş gibi fırlatmak istersin."

yeni kitaplarda ve yeni yorumlarda buluşmak dileğiyle...

2 yorum:

  1. Açıkçası kitabın adını görünce bende ilk senin gibi düşündüm.Ama yorumunu okuyunca da kitap çok ilgimi çekmedi açıkçası :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil