24 Eylül 2013 Salı
ÇOK ŞAŞIRTICI VE GÜZEL BİR KAHRAMANLIK ÖYKÜSÜ:"BEGÜM"
Kenıze MQURAD tarafından kaleme alınan "Bir Devrin Ruhu-BEGÜM" konusuyla ve gerçek olması dolayısıyla beni oldukça etkiledi.1857 yılının Hindistan'ında Britanya'ya karşı bağımsızlığını kazanmak isteyen halkın ayaklanması konu alınıyor. Ülke Kralı,İngilizlerin tüm isteklerini yerine getirmesine rağmen bir bahaneyle ihanetten suçlanıyor. Hakkını aramak için İngiltere'ye giderken yolda sürgün ediliyor.Sonrasında Kralın dördüncü karısı ve oğlu tahta sahip çıkaran halkı ayaklanmaya sevk ediyor.
Kitap da anlatılan 1850'lerin Hindistan'ı, hem Müslümanların hem de Hinduların iç içe yaşadığı ve Osmanlılardaki gibi bir harem hayatı içeren ihtişamlı bir ülke. Osmanlı kültürü o kadar kendini göstermiş ki şaşırdım.Sanki Hintlilerle aynı soydan gelmişiz gibi hissettim. Tarihi biraz daha araştırıp bu konuda bilgi edineceğim.
Bir kadın lider olan Hazret Mahal sayesinde özgürlüğün ve vatanın uğruna savaşılacak yegane şey olduğunu bir kez daha anladım.
Öyle güzel çıkarımlar var ki, bir iki tanesini burada vermeden geçemeyeceğim:
"Bütün kötülükler cehaletten doğar. Toplumlar ötekinin kültürünü tanıyarak birbirlerine değer vermeyi öğrenir."
"Hep aynı yöntem! Güçlüler istila etmeye karar verdiği zaman,sizi akla gelen her şeyle suçluyor:
Ya acımasız bir diktatör ya da beceriksiz biri oluyorsunuz."
"Gerçek önder emirleri veren değil,derin bir isteğini dışa vuran,bu isteğini somutlaştırmayı bilen kişidir ve bunun için de halka çok yakın olması gerekir."
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
okumuştum bunu:)
YanıtlaSil