15 Haziran 2013 Cumartesi

YASAKLI KİTAPLARI OKUYORUZ: FARELER VE İNSANLAR

Etkinliğimizin ilk kitabını yaklaşık 3 saatte bitirdim. Kitap kolay okunan, vakit geçirmek için okunmuş bir kitaptı. Kitap kimileri için çok etkileyici, kimileri için normal kalıyor. Ben de normal olduğunu düşünenlerdenim. Ama sonu çok ilginçti. Hala şaşkınım. Bu şaşkınlıkla sonu birkaç defa okudum. O yüzden bu yorumu kitabın sonunu düşünmeden yazıyorum.

  Konuyu ele alırsam, ana karakterlerimiz George ve Lennie. İkisi de basit bir işçi. Fakat zıt özelliklere sahipler. George tıfıl,zayıf ve zeki bir kişiliğe sahipken; Lennie iriyarı,uzun boylu ve çok fazla saf. Bu iki işçinin de ortak bir hayali var. Kendilerine ait bir toprağa sahip olmak. Bu hayale ulaşmak amacıyla bir çiftlikte işe başlıyorlar. Ama Lennie'nin saflığı karakterlerimizin türlü belalara karışmalarına neden oluyor.


   Kitabın neden yasaklanmak istediğini ele alırsam kitaptaki tüm karakterler farklı özelliklere sahip. Bu nedenle de kitapta kötü özelliklere sahip karakterlerle de karşılaşıyoruz. Ama günümüz gençleri zaten bunların kötü bir şey olduğunu kavradıkları için zararlı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Yani eğer bu kitabı bu nedenden dolayı yasaklarlarsa üstüne +18 işareti konmayan kitaplar neden yasaklanmıyor diye bir düşünce oluşuyor bende. Bu sadece benim fikrim. Umarım etkinlik dahilinde okuyacağım diğer kitaplarda bu nedenle yasaklanmak istenmemiştir.







                   


 

2 yorum:

  1. Fareler ve İnsanlar kitabını sanırım iki sene önce, severek okumuştum ve o zaman sadece 13 yaşındaydım.Kitabın yasaklandığını önceden de duymuş ve şaşırmıştım.Bence yasaklanması gereken bir kitap değil..(:

    YanıtlaSil
  2. Dostluk üzerine güzel bir kitaptı bence. Okunmalı..)

    YanıtlaSil